Αναζήτηση
  • Ζαχαρίας Ζούπης

Η αυτοδιοίκηση στο μικροσκόπιο

Ενημερώθηκε: 11 Ιουλ 2018Η αμφισβήτηση στην Πολιτική και στην λειτουργία των θεσμών σε συνθήκες κρίσης δεν αφήνει ανέγγιχτη την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το πρόβλημα αναδεικνύει η Πανελλαδική Έρευνα της Opinion Poll και μάλιστα με τρόπο εκρηκτικό. Οι Δήμοι και οι λειτουργίες τους, οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί έχουν μπει στο Μικροσκόπιο των πολιτών.


Όταν το 83% δηλώνει ότι υπάρχει διαφθορά στους Δήμους και το 69% θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην λειτουργία τους, τότε το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οι Δήμαρχοι έχουν απολέσει το ‘φωτοστέφανο’ και την ‘παρθενία’ τους. Οι πολίτες δεν τους νοιώθουν σαν κάτι το εντελώς διαφορετικό από τους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τους αμφισβητούν ανοικτά κι δυνατά. Τους φέρνουν σχεδόν στην ίδια μοίρα για τις ευθύνες που έχουν για τα προβλήματα στην περιοχή τους, με τις Κυβερνήσεις. Το 39% δηλώνουν ότι για τα προβλήματα στον Δήμο τους έχει ευθύνη η Κυβέρνηση, ενώ το 38% ο Δήμαρχος.


Αυτή η αμφισβήτηση, φέρνει στην επιφάνεια και την κρίση στρατηγικής των οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Το 50% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το έργο του Δημάρχου στην περιοχή. Το 71% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το Παρατηρητήριο που πρόσφατα θεσπίστηκε για να ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων είναι θετική και μάλιστα αναγκαία πρωτοβουλία. Μόλις το 15% κρίνει ότι πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση στην λειτουργία των Δήμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 52% θεωρεί ότι οι Δήμοι θα πρέπει να καλύπτουν με δικές τους πρωτοβουλίες τα ανοίγματα, τα χρέη που δημιουργούν. Αντίθετη άποψη έχει το 36%, κρίνοντας ότι το Κράτος θα πρέπει να τα καλύπτει και πέρα από τις θεσπισμένες κρατικές επιχορηγήσεις.


Είναι φανερό. Οι αιρετοί βρίσκονταν μπροστά σε ένα κύμα αμφισβήτησης που σηκώνεται απειλητικά. Αν αυτό θα μετατραπεί σε τσουνάμι, θα κριθεί από την στρατηγική που θα διαμορφώσουν, το έργο τους, την επάρκεια που θα δείξουν και την ανθεκτικότητα τους σε συνθήκες κρίσης.
Σχολιασμός υπεύθυνου ερευνών της OpinionPoll Ζαχαρία Ζούπη